Grčke banke traže dodatna sredstva od države

Bez autora
Apr 08 2010

Grčke banke, pogođene čitavim nizom smanjenja kreditnog rejtinga izazvanog dužničkom krizom te zemlje, zatražile su od vlade u Atini dodatnu finansijsku pomoć. Banke su zatražile preostala sredstva iz programa podrške. Od 28 milijardi evra vrednog programa primenjenog u svrhu pomoći grčkim kreditorima da se izbore sa globalnom finansijskom krizom, preostalo je još oko 17 milijardi, uglavnom u vidu državnih garancija.Apel banaka za dodatnu pomoć je istakao probleme koji predstoje čitavoj privredi Grčke, za koju se očekuje da će ove godine zabeležiti negativan privredni rast od najmanje minus dva odsto, delimično kao rezultat mera štednje uvedenih u cilju smanjenja ogromnog budžetskog deficita...

Grčke banke traže dodatna sredstva od države

Grčke banke, pogođene čitavim nizom smanjenja kreditnog rejtinga izazvanog dužničkom krizom te zemlje, zatražile su od vlade u Atini dodatnu finansijsku pomoć, izjavio je danas grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

- Banke su zatražile preostala sredstva iz programa podrške - izjavio je Papakonstantinu, govoreći o paketu mera koje je donela prethodna, konzervativna vlada 2008. godine, preneo je Rojters.

Od 28 milijardi evra vrednog programa primenjenog u svrhu pomoći grčkim kreditorima da se izbore sa globalnom finansijskom krizom, preostalo je još oko 17 milijardi, uglavnom u vidu državnih garancija.

Apel banaka za dodatnu pomoć je istakao probleme koji predstoje čitavoj privredi Grčke, za koju se očekuje da će ove godine zabeležiti negativan privredni rast od najmanje minus dva odsto, delimično kao rezultat mera štednje uvedenih u cilju smanjenja ogromnog budžetskog deficita.

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda su danas u Atini započeli razgovore sa predstavnicima grčke vlade o primeni mera štednje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik